Főoldal hirdetés
http://vfk.hu/index.php?id=termekek&art_id=639&search_co=wc%20stop&nyelv=hun
 
Főoldal Webáruház
  
RSS Kövessen minket Twitteren! Kövessen minket Facebookon! Csatlakozzon csatornánkhoz!
 

Heinz Schulz, Barbara Eder:
Biogázgyártás

Az égetéshez, erjesztéshez hasonlóan a rothadás is átalakulási folyamat - ennek során képződik a biogáz, amely tehát nem valamiféle modern találmány, hanem egyidős a földi élettel.

bővebben

Több könyvajánló

Sanit Eisenerg GmbH

Heinrich Schulte GmbH & Co. KG

Biasi S.p.a.

Geberit AG

Schlösser Armaturen GmbH

MOFÉM Zrt.

Cersanit S.A.

Remeha B. V.

Delvac

Mikor éri meg az elektromos fűtés

Mikor éri meg az elektromos fűtés

Fotó: Lynne Lancaster

 

A közhiedelemmel ellentétben bizonyos esetekben érdemes a villamos áramot fűtésre használni. Ezt olvasva sokakban felvetődhet: miért, hiszen a villamosenergia a legdrágább energiaforrásunk!

 

A legtöbben a villanyfűtést alapvetően elvetik, vagy legfeljebb csak kiegészítő fűtésként tudják elképzelni, ha a „normális” rendszer nem működik, hibajelenséget produkál.

 

A „normális” fűtési rendszert mostanában földgázalapúnak képzeljük, és ennek következtében a lakások fűtése –amennyiben a lakásfűtés egyedi és nem távfűtés csatlakozású– kb. 90%-ban gázkazános.

 

A földgáz felhasználásának hátrányai csak az utóbbi időben váltak egyre inkább szembetűnővé, amikor a kis alapterületű lakásoknál megjelentek a kéményfelújítási problémák. Egyre nehezebb, körülményesebb a kis lakásokban a kéményes készülékek elhelyezése, és ekkor mégnem is említettük a kis vízterű fűtési rendszerek hatásfokának problémáit.

 

Drága-e a villamos energia?

 

A korábbi villamos fűtési rendszereket leginkább az olcsó földgázzal üzemelők szorították ki. Az első, alapvető gond még most is az, hogy a villamos energiával sokkal drágább lenne fűtést üzemeltetni. Egyáltalán: erre alapozni a fűtésirendszert, még végiggondolni is butaság!

 

A fentiekkel ellentétben 2007. végén a villamos energia ára a tőzsdén -ahol Magyarország is vásárolja- 65 euró/MWh volt. Az akkori, 250 Ft/euró árfolyammal számolva a nappali áram kWh-ként 16,25 Ft-ba, a vezérelt áram 7 Ft/kWh-ba kerül. A grazi és a lipcsei tőzsde árai hasonlók. A hazai, nem gázalapú erőművek is hasonló költségeken állítják elő a villamos energiát. A Paksi Atomerőmű ugyanekkor 8,40 Ft/kWh áron termelte az áramot.

 

A fogyasztói villamosenergia ára viszont az olcsó előállítási költségek ellenére is még mindig magasabb szinten van akörnyező országokban – amint ez az 1. ábrán látható –, ahol a villamos fűtésnél állami támogatást is kapnak a felhasználók. Amennyiben figyelembe vesszük Magyarországeurópai uniós csatlakozásából fakadó tényt, miszerint az energiaáraknak az uniós tagállamok áraihoz kell viszonyulniuk, láthatjuk, hogy a villamosenergia-árak sokat emlegetett növelése nem megalapozott. Ha mégis sor kerül a villamosáram árának emelésére, az bizonyosan nem lesz olyan mértékű, mint az éveken át államilag támogatott, importált földgáz áremelkedése.

 

 

A hazai termelés aránya 10–20% között mozog. A médiában sokat emlegetett makói gázforrás 6000 méter mélyen van, kinyerésére még reális esély, technikai megoldások sincsenek, csak elméleti megközelítések állnak rendelkezésre. A fogyasztók továbbra is a külföldről importált gáztól és annak árától függnek majd, amelyhez az állam egyre kisebb mértékű támogatást nyújt a jövőben. A gázárak területén tehát további, nem is kismértékű emelések várhatóak. Ezt igazoljáka 2. ábrán is látható, az Európai Unió kiválasztott tagállamaiban érvényes földgázárak.

 

 

Hőtárolós kályha és elektromos fűtőszőnyeg

 

Villamos fűtésnél a leginkább költségkímélő megoldást a hőtárolós kályhák alkalmazása kínálja, amelyek vezéreltek, éjszakai áramra csatlakoztathatók, ezáltal gazdaságos üzemmódot biztosítanak. Beépítésükkel egyes szobák hőellátását tökéletesen biztosítani lehet.

 

A régi hőtárolós kályhák 30–40 cm vastag ásványgyapot hőszigeteléssel rendelkeznek, csúnya, nagy tömegű „drumi” szerkezetük van, melyet az ember a lakásában nem szívesen lát. Sárgásbarna színük zavaró egy tiszta, elegáns, felújított vagy új építésű lakótérben. A hőszigetelésük idővel elöregedik, ezáltal le is romlik. A szigetelésből leszakadó apró szálakata ventilátor kifújja a helyiségbe, ezáltal jelentősen szennyezi a lakóteret.

 

Ezzel ellentétben a korszerű technológiát képviselő gyártók által forgalmazott, mai hőtárolós kályhák keskenyek, szépek, törtfehér színüknek köszönhetően elegánsak, esztétikusak. Hőszigetelésük kiváló, érintésnél a kályha felülete a helyiség-hőmérsékletnek megfelelő. Speciális hőszigetelésük lehetővé teszi a nagy tárolási teljesítményt kis térfogatban és a pontos hőleadást a nap minden szakában. A kifúvó ventilátormotorja fordulatszám-szabályozható, ezáltal a légmozgása helyiségben nem zavaró (nem mozog a függöny). A tervezők arra is ügyeltek, hogy a kifújt levegőhöz a helyiség hideg levegőjét is hozzákeverjék, így a kályhákból távozó levegő nem forró. Beépített töltésvezérlésük az időjárás függvényében tölti a kályhát. A pontos szobahőmérséklet beállításához az egyszerű szobatermosztáttól a programozható verzión keresztül a beépített ventilátorok fordulatszámát fokozatmentesen állító szabályozóig többfajta típus is illeszthetőa készülékhez. A Magyarországon is forgalmazott termékek általában 2–7 kW teljesítménnyel kaphatók.

 

Kiegészítésképpen megjegyezhető, hogy csempézett helyiségekbe, amelyek nem állandó tartózkodásra szolgálnak (mint pl. fürdőszoba, folyosó és konyha), az elektromos fűtőszálas szőnyeg alkalmazása javasolható, mely itt közvetlenül a csempe alá helyezhető. Mivel az említett helyiségeket nem használjuk folyamatosan, az elektromos fűtőszőnyeg naponta csak pár órát üzemel, és kikapcsolása után a padlózat még sokáig megtartja a hőt

 

Mi helyett használható?

 

A direkt villamos kazánokkal összehasonlítva a hőtárolós kályhák üzemeltetésével 44%-os megtakarítás érhető el, viszont már az alacsony hatásfokú kéményes, kazános rendszerek kiváltásánál is olcsóbban üzemeltethetjük fűtési rendszerünket.

 

 

Az említett fűtési rendszerek hatásfoka ugyanis nagyon alacsony, ideális esetben 60–65%, gázkonvektorok alkalmazásakor csak 50%, de a fűtési rendszertől függően ez az érték esetenként akár alacsonyabb is lehet. Gondolunk itt arra, hogy a kis vízterű fűtési rendszerekben 50–100 liter víz kering, így 2–4 kW hőigény mellett az előremenő vízhőmérséklet-modulációs gázkazánok időátlag szerinti teljesítménye 20 kW fölötti. A kazán 24 kW-tal kezd el fűteni, mindaddig,amíg a 60 °C-os előremenő vízhőmérsékletet el nem éri (vagy azt a hőmérsékletet, amelyre a kazán szabályzó gombját beállították, de ennél kevesebbre senki nem állítja). Amikoraz előremenő hőmérséklet 65 °C feletti, a kazán lemodulál, üzemének ez a része már csak rövid ideig tart. A rendszer hatásfokromlása tehát jó részben a rendelkezésre álló teljesítmény és a hőigény különbségéből is fakad.

 

Szemléltető példaként álljon itt egy belvárosi lakás, ahol két lakást építettek egybe. Az egyik lakásban megmaradt a gázfűtés radiátoros rendszerrel, a másik lakásban a három szobát fűtő gázkandallót váltottak ki szobánként egy-egy hőtárolós kályhával, amelyek éjszakai árammal üzemelnek. A beépített hőtárolós kályhákkal a lakás teljes hőigényének 37%-át fedték le.A tulajdonos elmondása szerint a 2006-os fűtési számlája, amikora fűtési rendszer még tisztán csak földgázzal üzemelt(94 Ft/m3 földgázárral számolva) 400 300 Ft volt (l. táblázat). A 2007-es fűtési számla (101 Ft/m3 földgázárral, és 22,92 Ft/kWhvillamosenergia-árral) 422 825 Ft volt, amelyből 140 180 Ft azelektromos áramfogyasztás, és 282 645 Ft a földgázfogyasztásköltsége. Habár összességében a 2007-es fűtési számla magasabbvolt az előző évhez képest, ez egyértelműen a gázár emelkedésének köszönhető. A villamos áram beépítésével 5%-osmegtakarítást értünk el. Amennyiben a földgáz ár 160 Ft/m3-bekerül majd, illetve az elektromos áram 15%-al emelkedik, a hőtárolós kályhák üzemeltetésével a jövőben 30%-os megtakarításis elérhető!

 

Nem csak a gáztüzelést válthatjuk ki villamos energiával. A 3. ábrára tekintve láthatjuk, hogy a PB-gáz-, illetve az olajtüzeléssel szemben minden esetben kedvezőbb az elektromos, vezérelt fűtés – a rendszerhatásfok figyelembevételével. Már akár a távfűtéses lakásoknál is olcsóbban fűthetünk a villamos energiával, ha a hőleadók szabályozatlanok, tehát a radiátorokat nem látták el termosztatikus szelepekkel, valamint hőmennyiségmérőkkel. Ilyenkor megeshet, hogy a távhőszolgáltató több meleget szolgáltat, mint amennyire a valóságban a felhasználónak szüksége van. Röviden: a lakás túlfűtött, és nem egy esetben láttuk, illetve tapasztaltuk már, hogy a tél közepén nyitva kell tartani az ablakokat az elviselhetetlen meleg miatt.

 

 

Az elektromos fűtés alkalmazása új építésű épületeknél, valamint családi házaknál is javasolt, ahol nincs a környéken földgáz vagy bevezetése nagyon magas költséggel járna. A pellet-, brikett-, illetve vegyestüzelésű kazánokkal szemben nem igényel sem karbantartást, sem felügyeletet, üzemeltetése automatikus.

 

Bátran állíthatjuk tehát, hogy a hőtárolós kályhák alkalmazásával komfortos, minden igényt kielégítő fűtési rendszerépíthető ki. Telepítésüknél elmaradnak a csővezetékek, és nem kell drága költségen kéményt sem kiépíteni. Üzembehelyezésükhöz elegendő egy hálózati csatlakozás. Fűtési rendszerünket teljesen függetlenné tehetjük a gáz-, illetve távhőszolgáltatótól, és nem utolsósorban tiszta és környezetbarát technológiával fűthetünk.

 

Forrás: Stiebel Eltron

 

Elektromos konvektorok, hőtárolós kályhák, elektromos padlófűtés, fűtőszőnyegek a webáruházban

vissza
Hozzászólások (22)
matt 2015.09.23 23:56
Mi a helyzet, ha az elektromos fütést fütőpanelekkel szeretném megoldani, és nem éjszakai, hőtárolós kályhával. Ad-a az Elmü erre is valami kedvezményt?
Kövér Bálint 2015.07.22 17:22
Ne szarozzatok marika, megéri a kondenzációs!
Csepi Mária 2015.05.28 20:59
A most vásárolt 31 nm-es kislakásban eddig Héra cserépkályha üzemelt, de az eladó elmondása szerint nem tudta befűteni a 3.8 m belmagasságú helységeket, a kéményt is újra kellene bélelni hozzá. A majd szeptembertől érvényben lévő szabályok szerint gázfűtés esetén kondenzációs gázkazán jöhetne szóba, kéménybéleléssel. Jelentős költséggel. Gondolkodunk elektromos fűtésen is, de annak meg az üzemeltetése drága. Kérem szépen a hozzáértőket, segítsenek a fűtéskorszerűsítésünk módjának kiválasztásában. Üdv: Csepi Mária
Andi 2014.10.14 20:38
Üdv, 56 nm szigetelt tégla lakásunkban szeretnénk a hõtárolós villanykályháinkat lecserélni, elektromos kazán+lapradiátorokra. Ön szerint anyagilag megéri? Jelenleg 1 db 4 Kw-os kályhát használunk és a teljes lakást kifûti. A kazán 6 Kw-os lenne? Ön szerint ez mennyibe kerülne havonta, ha éjszakai áramról mûködtetnénk? Elõre köszönöm válaszát!
vfk.hu 2014.05.21 21:28
Tisztelt Stein! Jelenleg 2 fajta hőtár kályha kapható Magyarországon. Nagyon hasonló minőségűek. Ezek körül mi a Stiebel Eltron ETS sorozatát forgalmazzuk. http://vfk.hu/?mitkeres=termekek&oldal=fooldal&search_co=h%F5t%E1rol%F3s&kereses=1&id=termekek Panasz nem volt rá, a meghibásodás aránya elenyésző. Szerviz, alkatrész elérhető. Kivitelezőt is tudunk ajánlani: Földházi Tibor villanyszerelő - 06 20 448 50 80
Stein 2014.05.21 18:35
Üdv.melyik márka gazdasagos hotarolos kalyhaban es tudna e ajánlani olyan budapesti villanyszerelő aki nincs elszallva az árakban.es beszereli.
Balogh Márta 2013.04.29 14:27
64m2-es lakásomban fűtéskorszerűsítést szeretnék. Mivel nincs egyedi kémény a társasházban, így a gázkazános cirkó-fűtés nem jöhet szóba. Villanyfűtési megoldásokra gondoltam, ebben tudna-e valaki tapasztalatokkal segíteni. Balogh Márta
Belányi József 2013.02.24 22:27
Nekem van infrapanelem,elektromos kazánom,és gázkazánom is. Az infrapanelt sokan árulják,ezért biztos hogy jó üzlet,de fűteni nem való. Erre teljesen alkalmatlan, mert csak sugárzó hőt ad és ahová nem sugároz ott hideg van. Még egy picike szobát sem lehet felfűteni vele. A radiátoros fűtésnél arra kell törekedni,hogy minél nagyobb legyen a radiátor hőleadó felülete,így nem kell 70-90c%-os vízzel fűteni. Ha elég nagy a felület,akkor a 40-50c%-os víz is elég a rendszerbe.Én ezt úgy oldottam meg,hogy a kéttagos radiátorokat lecseréltem háromtagosra.Ezzel a megoldással 50%-kal több a fűtőfelület.Ezzel a megoldással 50%-os energiát sikerült megtakarítanom.Villanykazán és gázkazán!!!Melyiket olcsóbb beszerezni és üzemeltetni?Jelenlegi fogyasztói árat tekintve szinte teljesen mindegy.De a villanykazán kialakításához nem kell építési engedély.Nincs gázóra használati díj évi 7000ft-ért ,nincs havi 1300ft alapdíj,és nem kell kémény valamint soha nem fog érinteni a szénmonoxid mérgezés.A 230v is elég még egy közepes családi házhoz is.Persze a 380v az erősebb.Én jelenleg ez elektromosra szavazok.
Buda Katalin 2012.04.19 19:42
Szeretnék hallani valamit az ion fűtésről. Van valakinek saját tapasztalata? Megéri önállóan, esetlen ráfűtésként használni? Köszönöm!
Horváth Csaba 2012.01.27 09:55
120 m2 -es családi háznak mennyi a fűtés szükséglete ? KW/év , Ft/év
Kiss Gábor 2011.11.27 16:52
M.GY., ezzel a hozzászólással kár volt regisztrálni!! A fénnyel fűtés, és nem a nap energiára gondolok, már létező technológia.!! Az, hogy nincs még a polcokon, és nem elterjedt, "sőt" még szabadalom alatt sincs, az a költségeinek köszönhető, és kapaszkodj meg, Magyar találmány. ..........aztán meg fűtsél otthon hittel,üljetek össze vagy húszan, és leheljétek be a szobát ha van akkorád.
M.Gy.  2011.11.26 19:34
Úristen? Kicsit sok itt a Gyúrcsók. Olyan valaki is jelentkezzen a fénnyel fűt. Nem, tudok még jobbat! Fűtsünk hittel! Ahhoz nem kell se szódabikarbóna se vízbontás.
Kiss Gábor 2011.11.26 19:11
Hejesbítek: "a gyártó álltal leírt értékek reményében"
Kiss Gábor 2011.11.25 23:05
Hozzászólásom az Ekoterm kazánjaihoz. Részletesen letudnék írni mindent működésükről, fogyasztásukról és üzembiztonságukról,de túl hosszú lenne. Elég legyen annyi, hogy 2009-ben egy üzlettársammal mi voltunk a Magyarországi képviselet 5 hónapig.!! A leírásban szerepeltek szerint gazdaságosabb mint........Mi 15 egy,és 15háromfázisú fűtésrendszert építettünk ki referenciának,hasonló, a gyártó álltal leírt értékekkel. Ezen kívül még 47-et vegyesen.A működésükhöz 10l vízhez 1,5gram szódabikarbónát kell adni,ekkor az áram felvétel 60 fokos víznél 10A lessz. Itt a felfűtési ciklus csiga lassúságú a ferrári gázhoz képest,hogy legyen mihez hasonlítani. 2g-al már 20A-l már érdemes bekapcsolni, . DE, itt az óránk már soha nem látott üzemmódban pörög!! Az 1 fázisú, üzembiztos működésével végigfűti a szezont, viszont 3f-sú nem. Mivel bontja a vizet, hidrogénre és oxigénre, ezért pótolni kellett mindig a folyadékot. Ezt tudta produkálni akár 3 óra alatt is,átlagban 3 hét. Végezetül, ezzel fűtöttünk legdrágábban, középen van a gáz, a legolcsóbban pedig fával. Több millió forint veszteség után szivesen válaszolok a kérdésekre. kiss.gabor@baja.hu
kutykuruty 2011.10.17 18:06
Mi a baj a hitelességgel? Az lenne a hiteltelen, ha olyan írna cikket a témáról aki nem ért hozzá. Engem sokkal jobban zavar az amikor a távhőt akarják környezetbarát fűtésként bemutatni.
kutykuty 2011.10.10 16:48
ebben a témában a Stiebel Eltron-tól származó cikk annyira hiteles, mint a dohányzás pozitívumaról szóló cikk a MArlborótól......
Laci 2011.07.04 12:49
Van egy újfajta fűtéstechnológia. Elektrolízissel működik, és kb 30%-al olcsóbban üzemel, mint egy gázkazán. Csodálom, hogy nem terjedt el jobban, pedig 10 éve létező technika. Orosz tengeralattjárók gazdaságos fűtésére fejlesztették ki. Ha érdekel valakit, érdeklődhet nálam. Kapcsolatban vagyok a magyarországi leendő disztribútorral. emailem: karasz6@t-online.hu vagy csatlakozzon az iwiw klubhoz. ekoterm néven van fent a klub. megéri...
Sztruhár László 2011.04.16 15:55
És mi a helyzet az elektromos padlófűtéssel?
Gellén kornél 2011.03.24 09:14
Infrafűtéssel kapcsolatban van valakinek valamilyen tapasztalata? nagyon sok cég foglalkozik már vele
Halász Károly 2011.02.20 11:45
Kérem, hogy vegyék fel a kapcsolatot. 3-szobás felújított lakásomba keresek villany fűtési megoldást. Előre is köszönöm a segítségüket Üdvözlettel Halász Károly
Barabás István 2011.02.16 00:16
Mai árakon a cikkben szereplő háromszobás fűtés, padlófűtési rendszerrel - hagyományos vízes megoldással, nem elektromos fűtőszálakkal - villanybojleres vízmelegítő beépítésével milyen költségekkel járna? Köszönettel: Barabás István
Tóth Imre 2011.02.09 10:40
A leírásban 2007-2008. évi adatok szerepelnek. Mi a helyzet ma ? ( árak, falagos költségek ) Köszönettel: Tóth Imre
Név: *
E-mail cím: *
Hozzászólás szövege: *
 Kérjük írja be a baloldali kódot:* 
* Az adat megadása kötelező!
elküldöm
e-mail
jelszó
regisztráció
 
Hogyan válasszunk jó csaptelepet ?
Cikkünkkel  abban próbálunk segítséget nyújtani, hogyan válasszuk ki a szédítően széles választékból a legmegfelelőbb terméket. bővebben
Mikor éri meg az elektromos fűtés
A közhiedelemmel ellentétben bizonyos esetekben érdemes a villamos áramot fűtésre használni. bővebben
Több hasznos info

INTERSOLAR konferencia és kiállítás 2014
Ismét megnyitja kapuit júniusban a müncheni Intersolar konferencia és kiállítás
Tudomány ünnepe - Gyorsépítészet az energiatakarékosság jegyében
A nap üzenete címmel rendeznek gyorsépítészeti bemutatót, a megújuló energiákról szóló szakmai kiállítást és konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézetében november 15-én, az intézmény és a Nógrád Megyei TIT közös szervezésében.
Ökoindustria: környezetipari kiállítás Budapesten
A hét közepén megnyílik az Ökoindustria nemzetközi szakkiállítás Budapesten, a kiállításon a környezetvédelmi technológiákat és szolgáltatásokat, továbbá a megújuló energiaforrások hatékony felhasználását ismerhetik meg az érdeklődők.
Nyílt nap a megújuló energia népszerűsítésére
Megújuló energiát termelő eszközöket gyártó, forgalmazó és használó cégek, valamint egyetemek, egyesületek, szövetségek tartanak nyílt napot szombaton az ország közel 50 helyszínén - tájékoztatta a Megújuló Energia Szövetség az MTI-t.
Több kiállítás
Vásárlási info | Céginfo | Kapcsolat | Jogi nyilatkozat
2007-2016 © vfk.hu. Minden jog fenntartva!
webáruház készítés, szoftverfejlesztés