Főoldal hirdetés
http://vfk.hu/index.php?id=termekek&art_id=639&search_co=wc%20stop&nyelv=hun
 
Főoldal Webáruház
  
RSS Kövessen minket Twitteren! Kövessen minket Facebookon! Csatlakozzon csatornánkhoz!
 

Heinz Schulz, Barbara Eder:
Biogázgyártás

Az égetéshez, erjesztéshez hasonlóan a rothadás is átalakulási folyamat - ennek során képződik a biogáz, amely tehát nem valamiféle modern találmány, hanem egyidős a földi élettel.

bővebben

Több könyvajánló

Sanit Eisenerg GmbH

Heinrich Schulte GmbH & Co. KG

Biasi S.p.a.

Geberit AG

Schlösser Armaturen GmbH

MOFÉM Zrt.

Cersanit S.A.

Remeha B. V.

Delvac

Napkollektor működése télen

Címkék: napenergia

Napkollektor működése télen

Előre bocsátom, nem valószínű, hogy ezen az oldalon túl sok bírálatot fog olvasni a tisztelt látogató a napkollektorokról. Elfogult vagyok. Szilárd meggyőződésem, hogy ez az egyik olyan berendezés, amely segít az emberiségnek környezetbaráttá tenni a mértéktelen energiafogyasztását. Szerencsére komoly ütemben terjednek hazánkban is ezek a rendszerek, egyre több háztetőn látni a matt-fekete táblákat vagy a csillogó csöveket.

 

Mégis úgy gondolom egy kis biztatás és reklám még ráfér. Ennek két oka van. Egyrészt én személy szerint csak akkor leszek elégedett, ha a háztetők legalább 80 %-án legkevesebb 3-4 m2 kollektor-felület lesz. Remélem, ez nem utópia, és még mielőtt  megöregszem megvalósul. Másrészt rendszeresen felbukkannak olyan téves vagy félinformációk, esetenként akár durva hazugságok a napenergia hasznosítással kapcsolatban, amelyek felháborítanak és egyben arra késztetnek, hogy népszerűsítsem a napkollektoros technológiát.

 

Számtalanszor leírták már, hogy emberi léptékkel nézve micsoda kimeríthetetlen és bőséges energiaforrás a napunk. Gondoljunk csak bele, hogy egy derült nyári nappalon akár 1 kW/m2 teljesítményt is sugároz a Nap a földfelszínre.

 

Stiebel Eltron napkollektoros rendszer

 

De mi a helyzet télen? Az általános vélemény az, hogy ilyenkor nagyon kevés hőt tudnak összegyűjteni a készülékek. Miért is? Mert Laposabb a besugárzási szög, kevesebb a napsütéses órák száma, a külső hőmérséklet alacsonyabb (jobban visszahűl a kollektor).

Jómagam 6 éve használok napkollektoros rendszert használati meleg víz (hmv) készítésére. Áprilistól októberig 98%-ban a nap melegíti a fürdő-, mosdó- és  mosogatóvizünket. A téli hónapokban sajnos előtérbe kerül a villany- vagy a gázrásegítés.

 

A karácsonyi „szünetnek” köszönhetően megfigyelhettem, mi történik egy napsütéses, de hideg napon.

 

A rendszer: 300 literes közvetett fűtésű 2 hőcserélős hmv tároló, 2x2m2 abszorber felületű síkkollektor, hagyományos vezérlés, tágtartály, fagyálló stb.

2008. December 23. 12 óra 42 perc:

 

 

A napkollektor keringetése már órák óta megy.

A TKO a napkollektor hőmérséklete.

A TBU a a hmv tartály alsó hőcserélőjét körülvevő víz hőmérséklete.

A PS a szivattyú fordulatszáma (100%-teljes fordulatszám).

A bekapcsolási ΔT 29ºK.

A kikapcsolási ΔT 15ºK (télre ezeket szoktam beállítani). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

A külső hőmérséklet viszonylag „magas” 7-8 ºC körül van.( Bár a jobboldali kollektor egy része hó alatt van.)

 

Ezen a napon a rendszer nagyságrendileg 120-150 liter vizet 6-7 ºC-ról 26-28  ºC-ra melegített. Ehhez mintegy 13 MJ energia szükséges. Ezt villannyal előállítani hozzávetőlegesen 120-160 Ft. Gázzal (átlagos hatásfokú készülékkel) 60-70 Ft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyilvánvalóan túlzás lenne azt állítani, hogy ez egy átlagos téli nap, de december 25-én szinte ugyanezeket az adatokat mértem.

Stiebel Eltron napkollektoros vezérlés

Ami tényleg meglepett, hogy  január 3.-án -6 ºC-os hidegben is hozta a fenti számokat. 9-én pedig -18 ºC-os hajnal után 31ºC-ig melegedett a tároló.

 

2009. január 9. napfelkelte előtt

2009. január 9. 15:31

 

 

                     

 


 

 

Természetesen mindkét napon órákon át tartó, szikrázó napsütést élvezhettünk. Budapesten átlagosan 187 a napsütéses órák száma a három téli hónapban (forrás: met.hu), ami 25-30 derült napnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy akár 4-6.000 forintot is megspórolhatunk egy-egy télen. Most biztos sokan azt gondolják, hogy nem vagyok normális. 5000 Ft? Az semmi, a hétvégi bevásárlás többe került!

 

Lehet, de ez „talált pénz”. Sőt, jövőre is az lesz és azután is. Akár 10, 20 vagy 30 éven keresztül. Ausztriában és Németországban gyakran látni 25-30 éves napkollektorokat működés közben. Számomra ez a tapasztalat azt jelenti, hogy ezek a rendszerek a teljes élettartamuk alatt, csupán a téli működésükkel megtermelik a vételáruknak akár a nagyobbik felét is, pedig egy átlagos vevő ezzel nem is számol a vásárlás pillanatában.

 

 

Bálna

vissza
Hozzászólások (14)
Bellami 2012.11.28 19:31
Azoknak, akik átesnek a -Ló túloldalára-. Mottó : "aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli". Én egy 2 m2 síkkollektort építettem "SK". (2009. 8.1.-2010. júl. 14.). Apródonként összevásárolt, alkatrészekből. Összes anyagköltségem, 58 E.ft + 15 E.ft vezérlő egység, amit lekellett gyártatnom. (2009-2010) áron. A kettőésfél éve működő HMV, már 34 E.ft ot hozott a konyhára, amit nem kellett kifizetnem. Télen leeresztem, mert nem tudtam felkészülni a téliesítésre. Én 5 évre terveztem a megtérülést. Azután már + ban termel. Tervezem a továbbfejlesztését. ha valakit érdekelnek a részletek, belapapa kukac gmail.com Nem kell mindjárt a Mercedes, ha csak a Trabantra van pénzed.
X Y 2012.02.23 11:27
Úgy ,hogy nekem üzenhetik az Ukránok, hogy nincs semmi gáz:-)
X Y 2012.02.23 11:09
Mi emberek különbözünk (tény) Példa én: Egyetértek az előttem szólókkal, ez nem egy 90e-ből élőknek szól, (csak hanem ügyesek és megcsinálják maguknak!) Az se mindegy, hogy miben laksz, kertes vidéki ház, társas ház.... Én szerencsére vidéki kertes ház! Saját erdővel, Tehát "korlátlan ingyen megújuló energiával rendelkezem" Nekem 450e-ft rendszerem van, de csak 350e-számolok, mert egy bojlert 100e kellet volna vennem. 200 literes 2 Hőcserélős indirekt tároló egyik körre a vegyestüzelésű Kazánom van kötve tehát, én télen így is úgy is tüzelek 10kg fával kell több, és leég a kezünkről a bőr. Igen ám de nyáron nem tüzelek , és kéne a meleg víz, itt jön a képbe a kollektor, nekem előállítja a nyári igényem. És havonta minimum 8e spórolok az áramon, ez évi 96e tehát 3,5év alatt megspórolom a befektetést. Van a fűtésben 1000l puffer és még abba is besegít. 150m2 fűtök garázsa-al együtt, úgy,hogy 8-10 foknál 2naponta gyújtok be,és az asszony bugyiba van:-) -20-ban naponta egy furik fát égetek (60-100kg fa(akác) Tehát én javaslom, annak aki megteheti!
uster 2011.04.15 23:54
Mi 20 vákumcsöves drain-back rendszert építettünk, 200L-es 1 hőcserélős boylerrel. Előtte a tönkrement villany boylerünk és egy olyanra cseréltük amiben van egy hőcserélő. A differencia kb 40E HUF volt - ennyivel számolok csak mert így is-úgyis újat kellett venni - az ugyanilyen típusú hőcserélő nélküli változathoz képest. A régi boyler is ugyanilyen (magyar - nem tom itt szabadna-e kiírni de utalok rá) típus volt 200L-es volt. Az egész rendszer ára bruttó 300E volt (párezerrel kevesebb), plusz a boyler 'hőcserélős felára' +40E. Magunk építettük a rendszert így a telepítési kiszállítási költséget megspóroltuk a tapasztalatlanságunk miatt buktunk még úgy kb 25E HUF-t ami azért az ajánlott 100E+30E 'kiszállítási' költséghez képest jó. Két év alatt hozta a papírformát amit a szakirodalom (net + könyvek) alapján kiszámolgattunk. Az utolsó év villanyszámla megtakarítása kb 45E HUF volt (a megelőző kicsit kevesebb) ez kb 8 év megtérülési időt jelent (a szivattyú működtetési árama éves szinten 5000 HUF). Néhány megjegyzés: - E-ON-nál vagyunk. - sajnos a mosógépünk csak hideg vízzel üzemel így ott a rendszert nem tudjuk használni a vízmelegítés megspórolására. - nem volt lehetőség gázboyler beépítésére (mielőtt valaki kioktat) és általában úgy ítéltük meg, hogy a gáz ára inkább emelkedik a jövőben, az ellátás lehet bizonytalan - meggyőződésem, hogy a drain-back rendszert lehetne ügyesebben is vezérelni - erősen gondolkozom egy második kör kiépítésén fűtésrásegítő jelleggel (gázfűtésünk van sajnos ez egy régi lakás és igen rossz hatásfokú a fűtése de bármely átalakítás még egy takarékosabb kazán is bőven fél milla körül van). 2010 augusztus - szeptembere nagyon gyenge volt, de gyakorlatilag most decemberben és idén januárban is nagyjából 8-10 napon tudott 40 fok körüli vizet gyártani. - a vakumcsöves rendszerről tudni kell - télen talán kicsit jobban teljesít mint a sikkollektor (kevéssé irányérzékeny) valamint kisebb felület elég belőle - 2 hónapja építettem egy olyan atmel alapú loggert ami a vezérlőre csatlakoztatva folyamatosan menti egy sdre a vezérlő adatait plusz a boyler fűtőbetét be és kikapcsolásának időpontjait. Ezt szeretném kiegészíteni napsütést illetve külső utcai hömérsékleetet mérő szenzorral ez még fejlesztési fázisban van, de ahogy időm engedi dolgozom rajta az pedig tervezem majd rendszeresen a közkinccsé tenni (netre esetleg blogba) .
Hidasi Tibor 2011.02.11 20:16
Talált pénznek csak akkor nevezném azt az évi néhány ezer megtakarítást, ha a beruházás árát \\\"veszett pénznek\\\" hívnám. Megjegyezném, hogy a rendszer áramfogyasztása (szivattyú, elektronika) még kimaradt a kalkulációból. A beruházási költség éves banki kamata bőven fedezi a \\\"talált pénzt\\\". Érdekesnek tartom, hogy mindig a tetőre teszik a kollektort, pedig nem attól melegszik jobban, hogy közelebb van a Naphoz, hanem attól, hogy ha a földön lenne, akkor le tudnám róla takarítani a havat. A szivattyúnak pedig besegíthetne Archimedes. A beruházás csak akkor \\\"térül\\\" meg néhány évtized alatt, ha a rendszert nem kell karbantartani, javítani. Tehát a cikkíró az örömét ne az én tetőmön keresse. Hasonló sztori a kondenzációs gázkazánok 100% feletti hatásfoka. A befektetett energia a gázcsőből jön. A hasznos energia a melegvíz csövön távozik. Tehát a fizika mai állása szerint a kéményen kellene bejönni a 100% feletti résznek. (Valójában a nem kondenzációs készülék hatásfoka a 100% -tehát ez az örökmozgó- és ehhez képest %-olja a gyártó a kondenzációs készülékét.)
Berki László 2011.01.11 15:42
Üdv. Egyet értek cikk írójával, és utána is számoltam gyorsan. Vegyünk alapul egy nagyon csekély összeget, (300.e)és egy alap kollektort. A havi 90.000-ből talán eltudok rakni 5000-et, így már 5 év múlva meg is lenne a 300e. :-) , cak addig ne változzanak az árak. Van rá reális esély???? A megtérülésre kb 12 évet írtak a jelenlegi viszonyok mellett. Tehát ha összeadom az 5 évet + 12 évet megkapom a 17 évet. Jelenleg 43 éves vagyok, ami azt jelenti hogy 60 éves koromra meg is megtérül. :-) Szerintem ez vicc, és igaza van az előző írónak, nem kellene nézni a megtérülést, de havi 90000-nél muszáj. Sajnos nálunk ez még mindig a jól keresők kiváltsága marad. Felhozták az osztrákokat, mint példát. Ez is helyes, bár egy osztrák minimum 1-2000 eurót visz haza, és akkor nem számoltam vastagon. Az a mostani viszonyoknál 500.000- körüli forint. Ha én is ennyit keresnék, és nem egy-két alkalommal, biztos megcsinálnám a kollektort, mert jónak tartom. Ebben az esetben nem 5 év kellene a pénz összeszedéséhez, hanem 5 hónap is elég lenne, és biztos nem foglalkoztatna a megtérülés, hiszen volt rá pénzem. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy nálunk nem mi döntjük el hogy mit hogyan veszünk meg, szerelünk a házba, hanem a pillanatnyi anyagi helyzet. Biztos hogy ezzel nagyon sokan vannak így.
Totó 2010.12.01 14:38
Sosem felejtem el, a somogyi hírlapban olvastam még akkor amikor elkezdték a vízmérőket felszerelni a lakásokban ,az árak elindultak felfelé és az emberek elkezdtek takarékoskodni. \\\" A lakossági megtakarítások miatt árat emel a vízmű\\\" Tehát ha nem folyik be elég pénz mert spórol a nép ( mert annak sincs elég pénze ) akkor meg árat emelnek . Úgyhogy tök mindegy hogy kevesebbet használsz-e el akkor is ugyan annyit fizetsz késöbb és ez így van mindennel ,áram gáz üzemanyag stb. Én nagyon ellenzem a pazarlást és a környezet szennyezést De a proletariátus valamire nem gondolt ,arra ,hogy mindig a kereskedő jár jól. Elöbb kellene gondolkodni és azután belevágni (a nagybetűs életbe)
Katona 2009.03.18 21:17
Sajnos az ilyen \\\"kihaénnem\\\" emberekkel van a baj. Itt sír hogy ilyen drága meg olyan drága, de arra nem képes hogy keressen egy topicot vagy oldalt a sok közül amik szinte a legapróbb részletekig megmutatják hogy lehet házilag napkollektort csinálni. Kell hozzá rézcső, rézlemez, lécek, kis gyapot, meg polikarbonát és festék. Ez kb 50 ezer forint /2nm kollektor. 1nm kollektor 50liter! használati meleg vizet állít elő egy nyári napon, télen pedig ha a hőcserélő tartályból a vizet egy egyszerű átkötéssel beleirányítjuk a villany vagy gázbojlerbe nagyon sokat lehet spórolni. Persze kedves \\\"kihaénnem\\\" lehet neki kellene állni otthon megoldani (mert lehet házilag is szépet és esztétikusat csinálni), és nem itt okoskodni. Szélgenerátorral (\\\"kihaénnem\\\" ne olvasd mert te biztosan tudod hogy nem éri meg) meg lehet termelni az elektromos áramot egy szivattyúnak, ami nyomja a vizet a hőcserélőbe egy kerti kútból(nekem van kutam, én épp ezen munkálkodom), és már a víz is ingyen van. Hja és a megtermelt elektromos árammal még világítani is lehet.
vfk.hu 2009.02.16 18:18
Kedves Balázs! Közvetlen tapasztalatom nincs pont ilyen rendszerről, de bizton állíthatom, hogy a 12 m2 abszorberfelület hmv-hez (300 literhez) még sok is! Ha ún. drainback rendszered van akkor ez elméletileg nem jelenthet problémát, de ha hagyományos akkor nyáron figyelni kell nehogy felforrjon a hőközlő folyadék. A glikol alapú hőközlő folyadék tönkremegy ha rendszeresen felforraljuk. Egy puffertartálysegítségével téli üzemben rá lehetne segíteni a fűtésre is. Persze ehez megfelelő szabályozás kell (ún. \\\"kétfogyasztós). Utólagos engedelmeddel nyitok egy fórumot a kérdésednek és ott folytathatjuk az eszmecserét.
zsbalázs 2009.02.13 15:31
Tisztelt olvasók! Beszereztem 12 négyzetméter vákumcsöves kollektort (90 cső, 2 hőcserélő 300 lit. tároló), de még nincsen üzembe helyezve. Ha valakinek van hasonló nagyságú kérem írjon mi a tapasztalata szeptembertől májusig, mire számíthatok. Padlófűtéssel rendelkezem (50 m2), két hőcserélős a készülék. Gondolom HMV-re tökéletesen alkalmas, de jó lenne valamennyi gázt is megtakarítani (kb. 400 m3-re gondolok) a fűtési időszakban. A lakás mérete 71m2, fűtött légtér 165 légköbméter.
Porker 2009.01.30 11:44
Ay ördög a részletekben rejtőzik. Ha valakinek van \\\"felesleges\\\" 500 ezer forintja akkor meg lehet fontolni, hogy érdemes-e belevági egy ilyen beruházásba. Én úgy kezdtem el kiépíteni a fűtés/melegvíz rendszeremet, hogy ha lesz lehetőségem rá, akkor tudjak telepíteni napkollektort. Most egyelőre ott tartok, hogy a min 2 panel legkevesebb 500 ezer forintomat vinné el, ami a számított megtérülési időre kb 12 évet mutat a jelenlegi energiaárak mellett (természetesen több kivitelezőnél/forgalmazónál érdeklődtem, sőt számba vettem a \\\"majd házilagos kivitelezést is). Nem vitatom, hogy ha emelkedik a gáz ára, akkor ez a 12 év akár 10 is lehet, de jelen gazdasági helyzetben nem hiszem, hogy célszerű egy majd évtizedes megtérülés mellett beruhárni valamibe. A költség ugyanis most jelentkezik. Mint említettem más kérdés, ha valakinek akad olyan pénze, amivel \\\"játszani\\\" lehet, vagy amúgy is csak divat cuccra költené (mondjuk egy új autó nem minden esetben ilyen), akkor áldozzon a köz - és maga - oltárán és \\\"zöldüljön\\\"!
Török 2009.01.29 20:47
Szerintem egy ilyen rendszer 300e-ből is kijön, és akkor a 3 téli hónapban 25 év alatt bejön a fele. A többi 9- hónappal számolva meg a többszöröse, úgyhoggy mindent egybevetve 6-8 év alatt megtérülhet. A jelen környezeti helyzetben pedig nem nagyon lehet túlzöldülni.
kihaénnem 2009.01.29 20:21
Szerintem a cikk írója valóban nemnormális. Ő írta le, csak helyeselek. 6000 Ft. egy télen!? Gratulálok! Ezért tényleg érdemes eltapsolni kb. 1000000-t. Kicsit túlzöldültünk nem? Számomra ez az írás pont azt bizonyítja, hogy télen sz@rt se ér a napkollektor.
Bujtor András 2009.01.28 15:57
Üdv mindenkinek! Hasonló napkollektoros rendszert használok, mint a házigazda, 300 literes két hőcserélős tartály, a tetőn 2db két négyzetméteres sík kollektor, melyek tájolása a tető kialakítása miatt déli iránytól 52 fokkal kelet felé eltér. A rendszer hatásfoka a forgalmazó szerint így 15-20 százalékkal alacsonyabb az ideális tájolásúénál. 2008. januárjában és februárjában többször engedtem tele meleg vízzel egy kétszemélyes pezsgőfürdő kádat tisztán napenergiából, miközben a HMV tartály hő vesztesége miatt a fürdőben elviselhető hőmérséklet volt fűtés nélkül is. Májustól napi rendszerességgel hárman fürdünk, zuhanyozunk, és mosogatunk a házban. 2008. október 27-én szereltem be a HMV tartályba egy fűtőszálat, mivel a fűtésünk még nem volt, a víz pedig már hideg volt. Október végéig teljes mértékben előállította a kollektor a melegvíz igényünket, bár ez idő alatt kétszer előfordult, hogy vissza kellett fogni a melegvíz felhasználásunkat, zuhanyoztunk fürdés helyett, mivel július végén és szeptember közepe körül napokig egy percet sem sütött a nap, és így a használati melegvíz hőmérséklete 35 fokra esett. A kollektor téli használatáról elmondható, hogy ritkán állít elő annyi és olyan meleg vizet, hogy az önmagában elegendő legyen, ugyanakkor a tartályban lévő víz rétegződése miatt, sokat jelent a tartály aljába bejövő 11 fok körüli víz előmelegítésében, a tartály felső felében elhelyezett hőcserélő vagy fűtőszál számára. A tartály aljába helyezett hőmérő csak akkor mutat 10-12 fok körüli értéket, ha három napig nincs napsütés, egyébként 25 és 40 fok közötti értékeket mutat. Soha nem számoltam utána pontosan, hogy megtérül-e egy kollektoros beruházás vagy sem, szerintem egyébként igen, de igazából nem is érdekel! Egyet értek az oldalon olvasott „talált pénz” kifejezéssel, és az a véleményem, hogy az ilyen döntéseket nem az alapján kéne meghozni, hogy anyagilag megéri-e vagy sem. Ettől sokkal több pénzt költünk el szükségtelen dolgokra, mint új autó, drága csempe, nagy tv, amiket csak azért veszünk, mert divat, jól mutat, lehet dicsekedni vele az ismerősöknek. Emberek! Az ilyen beruházások egyike sem térül meg soha, valamint amennyire én látom divatba jött az energiatakarékosság!
Név: *
E-mail cím: *
Hozzászólás szövege: *
 Kérjük írja be a baloldali kódot:* 
* Az adat megadása kötelező!
elküldöm
e-mail
jelszó
regisztráció
 
Hogyan válasszunk jó csaptelepet ?
Cikkünkkel  abban próbálunk segítséget nyújtani, hogyan válasszuk ki a szédítően széles választékból a legmegfelelőbb terméket. bővebben
Mikor éri meg az elektromos fűtés
A közhiedelemmel ellentétben bizonyos esetekben érdemes a villamos áramot fűtésre használni. bővebben
Több hasznos info

INTERSOLAR konferencia és kiállítás 2014
Ismét megnyitja kapuit júniusban a müncheni Intersolar konferencia és kiállítás
Tudomány ünnepe - Gyorsépítészet az energiatakarékosság jegyében
A nap üzenete címmel rendeznek gyorsépítészeti bemutatót, a megújuló energiákról szóló szakmai kiállítást és konferenciát a Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézetében november 15-én, az intézmény és a Nógrád Megyei TIT közös szervezésében.
Ökoindustria: környezetipari kiállítás Budapesten
A hét közepén megnyílik az Ökoindustria nemzetközi szakkiállítás Budapesten, a kiállításon a környezetvédelmi technológiákat és szolgáltatásokat, továbbá a megújuló energiaforrások hatékony felhasználását ismerhetik meg az érdeklődők.
Nyílt nap a megújuló energia népszerűsítésére
Megújuló energiát termelő eszközöket gyártó, forgalmazó és használó cégek, valamint egyetemek, egyesületek, szövetségek tartanak nyílt napot szombaton az ország közel 50 helyszínén - tájékoztatta a Megújuló Energia Szövetség az MTI-t.
Több kiállítás
Vásárlási info | Céginfo | Kapcsolat | Jogi nyilatkozat
2007-2016 © vfk.hu. Minden jog fenntartva!
webáruház készítés, szoftverfejlesztés